Een ogenblik geduld a.u.b.

Data familiebedrijven beschikbaar

door Sander Pas

Circa een derde van alle banen in Gelderland zijn te vinden bij een familiebedrijf. Zeven van de tien bedrijfsvestigingen in Gelderland zijn in eigendom van een familiebedrijf. De ruim 45.000 Gelderse familiebedrijven (de zogenaamde zzp-ers, bedrijven met 1 werkzame persoon tellen we niet in mee) zijn goed voor 33% van alle banen van werknemers die in Gelderland werken. CBS bracht in opdracht van de provincie Gelderland en Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim de familiebedrijven in Gelderland in kaart. Het overzicht is bijzonder. Gelderland is na Overijssel de tweede provincie met zulke gedetailleerde cijfers over familiebedrijven.

Databank

Een selectie van gegevens over Gelderse Familiebedrijven per gemeente en regio is vanaf vandaag te raadplegen via ons statistisch zakboek onder het thema Economie & Arbeidsmarkt, rubriek Familiebedrijven: gelderland.incijfers.nl. In de rapportages ’Overzicht per gebied’ en ’Economie & Arbeidsmarkt’ zijn daarnaast een tweetal figuren opgenomen. U kunt ook onze factsheet gebruiken.

Opvallend is het percentage omzet en toegevoegde waarde gerealiseerd door familiebedrijven in Gelderland. Dat is in alle bedrijfstakken hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn de familiebedrijven in de horeca (69%), bouwnijverheid (64%), en autohandel en -reparatie (61%) die grotendeels de omzet realiseren. Bijna de helft (48,5%) van de familiebedrijven doet aan R&D activiteiten en 32% van de export in de provincie Gelderland kwam in 2016 voor rekening van familiebedrijven.

Twintig gemeenten in Gelderland hebben een aandeel familiebedrijven dat groter of gelijk is aan 75%. Het grootste aandeel familiebedrijven is te vinden in de gemeente Buren (84%). Gemeenten met het kleinste aandeel familiebedrijven zijn Arnhem (55%) en Nijmegen (57%).

In ruim de helft van de familiebedrijven in Gelderland (56%) zijn 2 tot 5 personen werkzaam. Het grootste aantal familiebedrijven is in de sector handel vertegenwoordigd.

De Verbindende Schakel

Provinciale Staten startten in 2018 het programma De Verbindende Schakel voor familiebedrijven in Gelderland. Leden en niet-leden van het Gelders Familiebedrijven Gilde kunnen gebruik maken van een nieuw platform gerund door 10 partners deelnemen aan intervisie- en kennissessies en meedingen naar een felbegeerde Award: Gelders Familiebedrijf 2019. Inschrijven voor die award kan tot 2 september. U vindt alle informatie verder op www.geldersfamiliebedrijvengilde.nl.