Een ogenblik geduld a.u.b.

Update cijfers vestigingen en banen

door Freerk Viersen

De meest recente data omtrent het aantal vestigingen en banen zijn toegevoegd. Informatie van de zogenaamde aandachtssectoren zijn eveneens geüpdatet.

De data zijn beschikbaar vanaf gemeenteniveau voor de periode 1998-2020 en zijn per sectie hier te vinden. De gegevens van Nederland zijn helaas nog niet beschikbaar en worden over ca. één maand toegevoegd. Naast de data over alle sectoren zijn ook de data van de aandachtssectoren van een update voorzien. Het aantal banen en vestigingen  zijn per aandachtssector van Gelderland vermeld. De indeling van aandachtssectoren loopt door de Standaard Bedrijfsindeling heen. Het totaal van alle sectoren is inclusief vestigingen en banen buiten de aandachtssectoren.

Meer banen in Gelderland in coronatijd

Ondanks de Covid-crisis blijft het aantal banen in Gelderland groeien. Dat blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheid Enquête Gelderland. Het afgelopen jaar zijn er 7.260 banen bijgekomen in Gelderland. Een toename van 0,7%. Dat het aantal banen ondanks Covid is toegenomen is mede te danken aan de landelijke en regionale steunmaatregelen.

Vooral in de zorg en het onderwijs is het aantal banen gegroeid. Veel uitzendbanen en banen in de horeca zijn verloren gegaan als gevolg van de Covid-crisis. In de zorg zijn er 6.150 banen bijgekomen. In de horeca zijn er 2.780 banen verdwenen in coronatijd.

Ruim 200.000 bedrijven in Gelderland

Het aantal bedrijven in Gelderland bleef het afgelopen jaar groeien en er waren opvallend weinig faillissementen. Er zijn nu 200.160 bedrijven in Gelderland.