Een ogenblik geduld a.u.b.

Update cijfers vestigingen en banen

door Sander Pas

De meest recente data omtrent het aantal vestigingen en banen is toegevoegd. De aandachtssectoren zijn eveneens van een update voorzien. 

De data is beschikbaar vanaf gemeenteniveau voor de periode 1998-2017 en is hier te vinden. Naast de data over alle sectoren, is dus ook de data van de zogenaamde 'aandachtssectoren' van een update voorzien.

De in 2015 ingezette positieve trend van groei van de werkgelegenheid in Gelderland zet door. Daarnaast zien we dat het aantal bedrijven de afgelopen 10 jaren enorm is gegroeid. Jaarlijks komen er gemiddeld 5.000 bedrijven bij.

In de bouw stijgt het aantal banen sinds 2015 weer, het afgelopen jaar kende een groei van 2.300 banen. Inmiddels is de sector goed voor 57.750 banen. Het aantal banen ligt daarmee echter nog lang niet op het niveau van voor de crisis. De werkgelegenheid in de zakelijke dienstverlening blijft gestaag groeien. Ook in de jaren dat in andere sectoren banen verloren gingen bleef de zakelijke dienstverlening groeien. Dit jaar kwamen er 3.640 banen bij. De sector omvat nu 142.080 banen, goed voor een sectoraandeel van 14,3%.

De aandachtssector Health/medisch cluster is zowel op Gelders als op landelijk niveau goed vertegenwoordigd, zoals in onderstaande figuur te zien is.